zondag 1 februari 2009

Het dak gaat eraf.

Het dakDe hooi / halmzolder was dus eindelijk leeg, wel hadden we geconstateerd dat de planken van de zolder ernstig rot waren, Kim was er 1 x tot aan zijn knie doorheen gezakt en Ton 1 x tot zijn elleboog, conclusie eerst de vloer eruit, dan alles verstevigen met hanenbalken en daarna al het balkenwerk weghalen, beetje bij beetje.


Pas als de hanenbalken op hun plek zouden zitten zouden we de grote “steun / dwarsbalken kunnen verwijderen.

De zoldervloer eruit halen was dus weer 2 dagen breekwerk, toen was alleen het
geraamte nog over, een enkele grote balk was gewoon spontaan uit zichzelf naar beneden gevallen.Intussen Rob, onze Hollandse dakdekker op bezoek gehad, deze sloopte in 20 minuten tijd even de stalventilatie-schoorsteen van het dak, hij klom gewoon de schoorsteen in en tikte brok voor brok naar beneden.


Het opruimen van het puin door Lies en Kim was gewoon veel langer werk.

Rob onze dank is nog steeds groot!


Onze lokale klusjesman, Holger, gebeld, deze kwam ter ondersteuning om de hanenbalken op 2 verschillende hoogtes te monteren, dit opbouwen ging redelijk snel, maar was hier en daar best eng, werken op een hoogte van 6 of 8 meter is niet een normale klus voor ons.

De jongens hebben in het weekend alle bouten aangedraaid terwijl wij de vakantiebeurs in Utrecht hebben bezocht, vele leuke gesprekken gevoerd terwijl we fantastisch door ons nichtje Franka werden ondersteund, zij deelde folders uit alsof het haar eigen bedrijf gold en hield een verkooppraatje aan wie het ook maar horen wilde.

Terug in Denemarken de laatste hanenbalken op hun plek gezet om dan beetje bij beetje alle grote zowel rotte als goede steunbalken weg te halen met onze nieuwe kettingzaag.

Je moet dan op traphoogte zagen, tussen allerlei balken door klimmen, steun zoeken bij nieuwe balken, oppassen dat je geen balk op je hoofd krijgt, gewoon weer eens hard sjouwen, maar toen het dan ook klaar was hadden we een mooi werk verricht en geen angsten meer dat de boel in elkaar zou storten.

Het is een mooi eindresultaat geworden.

1 opmerking:

Anita Meijer zei

Dus toch - mooie nieuwe balken. Ziet er prachtig uit!

Al reserveringen gekregen voor komend seizoen?